• Λεωφορος Καποδιστριου 64 Φιλοθέη Αττικής - 210 6811000

Χοιρινό

Το χοιρινό που μπορείτε να προμηθευτείτε από το ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΛΙΤΣΑΣ είναι δικής μας παραγωγής ή από μικρή οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα της Σπάρτης. Το χοιρίδιο γάλακτος είναι μικρό μέχρι 20 κιλά, ενώ το χοιρινό που συνήθως αγοράζετε είναι κάτω του ενός έτους και για να είναι νόστιμο φροντίζουμε να είναι θηλυκό.

Κοπή χοιρινού

Κεφάλι
Μεζές από τους λίγους! Στην γάστρα, ψητή αλλά και η γνωστή πηχτή που πολλοί λατρεύουν
Λαιμός
Την νοστιμιά του την οφείλει στο λίπος που διαθέτει. Μαλακό και τρυφερό κομμάτι. Και πώς δεν μαγειρεύεται; Μπριζόλες λαιμού, επίσης τηγανιά, σουβλάκι. Ζητήστε το επίσης και ολόκληρο για το φούρνο ή να σας το ανοίξει ο χασάπης στην μέση και γεμίστε το μόνοι σας με ό,τι θέλετε. Αξεπέραστη γεύση! Στην κατσαρόλα κοκκινιστό, λεμονάτο, ψητό. Στο φούρνο και στην γάστρα. Στα κάρβουνα!
Σπάλα
Την παίρνουμε ολόκληρη και την σιγοψήνουμε στο φούρνο, την ξεκοκαλίζουμε και την κάνουμε ρολό. Κατάλληλη και για κιμά. Ανακατεύεται και λίγο χοιρινό κιμά μαζί με τον μοσχαρίσιο (περίπου 30%) για σάλτσα μπολονέζ και για κεφτεδάκια.
Μπριζόλες
Σπαλομπριζόλες ή κόντρα. Οι σπαλομπριζόλες είναι πιο λιπαρές και πιο μαλακές. Οι μπριζόλες από κόντρα πουλιούνται μαζί με το φιλέτο. Στο τηγάνι, στο γκριλ, στα κάρβουνα, στην σχάρα. Αν τις ζητήσετε χωρίς κόκκαλο μπορείτε να τις μαγειρέψετε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα ή ρολό.
Ψαρονέφρι ή Φιλέτο
Είναι ένα από τα πιο εκλεκτά τεμάχια του χοιρινού. Εντελώς άπαχο. Ιδανικό για δίαιτες και διατροφή. Ολόκληρο στην σχάρα. Κομμένο σε στρόγγυλα κομμάτια σοτέ με λαχανικά και σάλτσα δίνει ένα εύγευστο, εμφανίσιμο πιάτο για την καθημερινότητα και για γιορτινά τραπέζια. Ιδανική λύση για τους εργαζόμενους γονείς μιας και με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύεται γρήγορα και επειδή δεν έχει λίπος και κόκκαλο είναι το αγαπημένο κομμάτι των μικρών παιδιών. Συχνά παρασκευάζεται σε ψητό «κορώνα», δηλαδή με τα παϊδάκια κομμένα και δεμένα.
Νεφραμιά
Έχει πολύ τρυφερό κρέας και γίνεται πολύ νόστιμη τυλιγμένη σε ρολό (χωρίς κόκαλο). Από το μέρος αυτό βγαίνουν οι μπριζόλες που έχουν στην άκρη τους το στρογγυλό κομμάτι από το ψαρονέφρι. Όταν το χοιρινό είναι μικρό το φιλέτο δεν μπορεί να αφαιρεθεί για να πουληθεί μεμονωμένα.
Πανσέτα
Είναι τα κοιλιακά τοιχώματα και το στήθος με τις στηθοπλευρές που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της μπριζόλας. Ένα αρκετά παχύ κομμάτι κρέατος, που πωλείται είτε φρέσκο είτε παστό. Μπορεί να είναι ξεκοκαλισμένο για γεμιστό και σε ρολό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε φαγητά κατσαρόλας και σε ραγού, ή να κοπεί σε φέτες και να ψηθεί στην σχάρα. Οι πανσέτες προτιμούνται ιδιαίτερα στα κάρβουνα. Από αυτό το κομμάτι παίρνουμε το μπέικον.
Μπούτι ή μηρός ή Χαμ
Eίναι σχετικά σκληρό μεγάλο κομμάτι και χωρίζεται στο κότσι (κνήμη) και στο χοιρομέρι (ζαμπόν ή χαμ). Ιδανικό για ένα κλασσικό ψητό φούρνου αλλά και για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Από το κομμάτι αυτό παρασκευάζονται τα περισσότερα αλλαντικά. Το μπούτι μπορούμε να το κόψουμε σε τρία κομμάτια με διαφορετική συμπεριφορά στο μαγείρεμα το καθένα.
1. Τρανς. Εδώ όπως και στο μοσχάρι έχουμε ένα άπαχο, ελαφρώς σκληρό κομμάτι το οποίο αν κοπεί σε λεπτές φέτες δίνει εξαίρετα και γρήγορα πιάτα, παίρνουμε επίσης τα σνίτσελ.
2. Το νουά παρόμοιο με το τρανς.
3. Το κιλότο και το στρογγυλό. Δίνουν μικρότερα, αλλά εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Ιδανικό για κατσαρόλα και για φούρνο.
Κότσι ή Κνήμη
Αυτό είναι το κατώτατο τμήμα του ποδιού. Μπορεί να γίνει βραστό στην κατσαρόλα ή να σιγοψηθεί στον φούρνο ή να ψηθεί ολόκληρο, να ξεκοκαλιστεί, αλλά και να γίνει γεμιστό. Τα τελευταία χρόνια το συναντάμε συχνότερα σε εστιατόρια και μπυραρίες. Γίνεται εξαίρετος μεζές
Ποδαράκια
Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης. Σ᾿ αυτό οφείλει και την μεγάλη πηκτική του ικανότητα στο μαγείρεμα. Βασικό συστατικό του πατσά, χρησιμοποιείται σε σούπες, γίνεται γεμιστό αλλά και για την παρασκευή αλλαντικών.